
3.2. Filtrarea articolelor
Putem aplica filtre asupra unui raport în două moduri:
- Prin salvarea condițiilor de filtrare împreună cu raportul.
- Prin aplicarea condițiilor de filtrare chiar înainte de generarea raportului.
Deschidem instrumentul Configurare rapoarte, ne poziționăm pe un raport și deschidem pagina Filtre/Grupari/Ordonari. Aici putem aplica unul sau mai multe filtre asupra câmpurilor din sursa de date a raportului. Adică vom putea aplica o condiție de filtrare chiar și asupra unor câmpuri sau coloane care nu apar în raport.
Filtrele aplicate le vom salva împreună cu raportul, adică atunci când vom executa raportul, automat vor fi aplicate și filtrele respective. Vedem că raportul nostru are deja o condiție de filtrare. Executăm raportul să vedem cum arată. Aici avem informații despre filtrul aplicat. Închidem. Haideți să mai adăugăm încă o condiție de filtrare: Clientul începe cu Yan. Adăugăm, salvăm modificările. Haideți să rulăm raportul să vedem cum arată. Informații despre filtrul aplicat, doar două articole în raport. Închidem. Pentru a șterge o condiție de filtrare, facem click pe X-ul din dreapta. Ștergem, salvăm din nou.
Haideți să vedem și cum aplicăm un filtru „din mers”, ca să-i spun așa, adică un filtru pe care-l vom aplica o singură dată și care nu va fi salvat pentru a fi folosit la o nouă execuție a raportului. Apelăm același raport Borderou facturi clienți. Mergem pe pagina Filtre, aici vedem că avem deja inclus filtrul care este salvat în raport. Dacă-l vom șterge, el nu va mai fi aplicat doar pentru execuția curentă a raportului; la următoarea apelare este iar încărcat.
Adăugăm filtrul Gestiunea începe cu Magazin, executăm raportul, obținem exact ce ne așteptam. Închidem. Mai apelăm încă o dată raportul și în pagina Filtre, cum spuneam, filtrul adăugat anterior nu s-a salvat. Dacă adăugăm mai multe condiții de filtrare la un raport, acestea vor fi calculate cu operatorul ȘI între ele. Adică toate condițiile aplicate trebuie să fie valabile. În această lecție nu vom exemplifica filtrarea rapoartelor tabelare, deoarece într-o lecție anterioară am explicat deja în mod detaliat cum putem face acest lucru.
Cam atât am avut de spus despre filtrarea rapoartelor. Vă mulțumesc pentru atenție și vă aștept la următoarea lecție!